Kdaj je pametno skleniti kasko zavarovanje?

Kasko zavarovanje krije stroške popravila vašega vozila v primeru, da ste bili povzročitelj nezgode oziroma poškodbe sami ali pa takrat, kadar povzročitelj ni znan oziroma ne moremo izterjati plačila popravila od tretje osebe. Pri nas se pogosto sliši mnenje, da je kasko zavarovanje smiselno zgolj za nove avtomobile, pri tistih, ki so že presegli starost petih let, pri katerih smo že izplačali bančno posojilo ali podobno, pa ne. Vendar pa je takšno mnenje povsem zgrešeno. Zakaj?

Koliko denarja lahko nespametno porabite?

Imate doma milijone? Seveda ne, vsak evro morate zaslužiti. In zato je mnenje, da se kasko zavarovanje za nekoliko starejši avto ne izplača, popolna neumnost. Morda je bil ob nakupu vaš avtomobil res vreden trideset tisočakov, sedaj pa je njegova vrednost zgolj še okoli deset. A če pride do poškodbe, to ne igra nobene vloge. Tudi manjše popravilo vas lahko takoj stane tisočaka ali dva, ki ju verjetno nimate pripravljena oziroma ju lahko bolj smiselno porabite za kaj drugega. Raje torej poskrbite za kasko zavarovanje.

Kdaj se kasko zavarovanje več kot obrestuje?

Kasko zavarovanje vam lahko pogosto koristi pri manjših popravilih, saj tudi ta pogosto presežejo vrednost odbitne franšize. Pomembno je v primeru, da pridejo poškodbe zaradi divjadi, neprimernega cestišča in podobno. Kar priznajmo si, da se nam v takšnih primerih pogosto ne da ukvarjati s tem, kako in od koga bomo terjali odgovornost. Najboljše pa je kasko zavarovanje takrat, kadar je povzročitelj poškodbe neznan. Če na primer pogosto parkirate v mestu, je potreben kasko za parkirišče, saj ne morete nikoli vedeti, kdo je avto poškodoval v vaši odsotnosti.

Kaj krije kasko zavarovanje?

Pred zakupom kasko zavarovanja se pozanimajte, kaj vse le-ta krije.

Kaj pa druge težave, pri katerih je potrebno kasko zavarovanje? V praksi je pogosto uveljavljanje kasko zavarovanja v primeru, da pride do nezgode, v kateri je povzročitelj tujec. Recimo, da vaš avto poškoduje voznik iz Romunije, ki je na začasnem delu v Italiji. Veste, kako dolgo lahko traja, preden s posredovanjem naše zavarovalnice izterjate plačilo škode od tuje zavarovalnice? Res je, v pravno urejenih državah to ne bi smel biti problem, a žal je tako, da je včasih bolje uveljaviti svoj kasko in imeti avto popravljen v tednu dni, kot pa se mesece ukvarjati s »papirologijo« in dokazovanjem krivde.

Za hitro deljenje prispevka s prijatelji ti bodo prav prišle spodnje ikone ...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email