Vozimo trezno, varno in odgovorno

Vinjenost voznika je eden izmed najpogostejših vzrokov za nastanek prometne nesreče. Prav zaradi slednjega je poziv, da bi vozniki vozili le trezni, ob tem pa skrbeli za varno in odgovorno vožnjo, povsem na mestu. Najpogosteje se nesreče, katerih povzročitelj je bil v vinjenem stanju, zgodijo ob koncu tedna. Prav tako se največ tovrstnih prometnih nesreč zgodi v spomladanskih in poletnih mesecih, veliko manj pa v jesenskih in zimskih, razen seveda veselega decembra.

Na strani Policije lahko preberemo, da se je v zadnjih letih delež nesreč, ki jih povzročijo vozniki pod vplivom alkohola, nekoliko zmanjšal, a je še kljub temu zelo visok in znaša skoraj 10 % vseh prometnih nesreč. Slednje pomeni, da skoraj petina voznikov, ki povzročijo prometno nesrečo, vozi pod vplivom alkohola. Policija, kakor tudi številni drugi strokovnjaki svetujejo, da se za volan usedete le popolnoma trezni. V kolikor ste pred samo vožnjo uživali kakšno izmed alkoholnih pijač, pa raje pokličite taksi ali za prevoz poprosite kakšnega izmed znancev ali prijateljev. Vozniki, ki vozijo pod vplivom alkohola, ne vozijo varno, saj je njihov reakcijski čas bistveno počasnejši, kakor bi bil, če bi vozili povsem trezni, prav tako pa je njihovo dejanje neodgovorno.

Analize so pokazale, da se ljudje zavedajo problematike alkoholiziranosti in da mnogi podpirajo policijske akcije, ki se izvajajo z namenom ozaveščanja udeležencev v prometu, kaj je varna in odgovorna vožnja, ter da je ravno alkohol najpogostejši povzročitelj prometnih nesreč. K zmanjšanju nesreč lahko veliko prispevajo tudi gostinci, ki bi morali biti odgovornejši in močno vinjenim strankam odsvetovati pitje alkohola, hkrati pa poskrbeti, da slednje ne bi sedle za volan. A kaj, ko gostinci v želji po zaslužku pogosto pozabljajo na odgovorno ravnanje in morebitno ogrožanje ostalih udeležencev v prometu. Seveda pa je po drugi strani res, da vsak za svoja dejanja odgovarja sam, prav tako pa v večini primerov gostinci niti ne vedo, kdo izmed vesele druščine bo voznik.

Med najbolj problematične udeležence v prometu, med katerimi so najpogosteje najdeni kršitelji, so mladi med 24 in 34 letom starosti.

Za hitro deljenje prispevka s prijatelji ti bodo prav prišle spodnje ikone ...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email