Ko v vetrobransko steklo prileti kamenček …

Sprednji del avtomobila je najbolj izpostavljen, pa ne le umazaniji, temveč tudi pesku in kamenčkom, ki povzročajo drobcene poškodbe na pokrovu motorja, poškodujejo steklo žarometov in tudi vetrobransko steklo. Kadar vozimo po cesti, posuti s peskom zaradi boljše prevoznosti v zimskem času, so poškodbe običajno res minimalne in se jih lahko odpravi z loščenjem. Povsem nekaj drugega pa je, če prileti v vetrobransko steklo nekoliko večji kos peska, torej kamenček.

Vetrobransko steklo zahteva takojšnje popravilo

Kamen, ki prileti v vetrobransko steklo izpod koles vozila pred nami, zaradi hitrosti ob trku z našim prednjim steklom mimogrede povzroči odkrušenje drobnega delca stekla. Lahko ga otipamo, če gremo s prstom preko stekla, prav tako pa opazimo tudi na pogled. Vdolbina v zunanji plasti stekla pa lahko povzroči velike težave. Kadar so prisotne nizke temperature in voda oziroma padavine, ki na steklu zmrzujejo, lahko iz drobne vdolbinice nastane razpoka. Ta se prične širiti in nam tako ovira pogled, poleg tega pa lahko predstavlja nevarnost, da bo vetrobransko steklo počilo.

Kako ravnati ob takšni poškodbi? Vedno je najbolje, da takoj poskrbimo za popravilo vetrobranskega stekla, da se vdolbina primerno strokovno zalije. Kadar odlašamo, pa bo žal potrebno zamenjati vetrobransko steklo v celoti.

Kako je s stroški popravila? Če imate sklenjeno kasko zavarovanje in je steklo zelo drago (je tudi zatemnjeno, ima senzor za dež in podobno), je najbolje koristiti zavarovanje, pri čemer boste seveda zaradi odbitne franšize morali del stroškov kriti sami. Če imate poleg osnovnega kaska tudi posebno zavarovanje stekel, pa lasten vložek ne bo potreben.

Skrb za vetrobransko steklo

Da bi bilo prednje steklo avtomobila lepo ohranjeno, brez poškodb, je treba na to misliti tako med samo vožnjo kot pred njo. Ko vozimo po cesti, posuti s peskom ali opazimo na njej kamenje, smo previdni in nikoli ne vozimo tik za drugimi avtomobili. Prav tako velja, da čistimo metlice brisalcev, saj se na gumo radi primejo trdi delci, ki lahko poškodujejo steklo, prav nikoli pa ne vključimo brisalcev, ne da bi prej s stekla s strgalom odstranili led.

Za hitro deljenje prispevka s prijatelji ti bodo prav prišle spodnje ikone ...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email