Kako preprečiti odvzem vozniškega dovoljenja?

Vsakemu človeku se kdaj primeri napaka. Prav nič drugače ni v primeru udeležbe v cestnem prometu in kazenske odgovornosti v primerih, ko do nje pride. Prehitra vožnja, spregledan znak ali rdeča luč, morda kaj drugega, kar ima za posledico denarno kazen, kazenske točke in v skrajnem primeru odvzem vozniškega dovoljenja.

A pozor, tudi v zadnjem primeru še ni vse izgubljeno. Odvzem vozniškega dovoljenja lahko poteka na način, da vam je bilo le-to odvzeto le za 24 ur, kar pomeni, da ga greste naslednji dan, torej po izteku dneva od odvzema, iskat na policijsko postajo. Nekoliko bolj zapleteno pa postane, če odvzeto vozniško dovoljenje policija pošlje na sodišče.

Kako ravnati po odvzemu vozniškega dovoljenja?

Vsekakor mirno in preudarno. Obstaja način, kako povrniti odvzeto vozniško dovoljenje, a je potrebno slediti določenemu protokolu. Vaš izpit je sedaj na sodišču, prejeli ste sklep o začasnem odvzemu, a še vedno imate na voljo 3 dni, da na ta sklep napišete ugovor.

Na ta način boste verjetno prejeli svoje vozniško dovoljenje nazaj, pomembno pa je, kaj boste napisali v ugovor. Vsekakor morate navesti vsebino, ki bo upravičevala vrnitev izpita na podlagi zakonskih kriterijev. Opraviti pa boste morali tudi kontrolni zdravniški pregled.

Kaj napisati v ugovor?

Da bi bil vaš ugovor uspešen, mora vsebovati določene podrobnosti, kot so: koliko časa že imate vozniški izpit, kaj natančno je bilo krivo za vaš prekršek, ste v preteklosti storili kakšen prekršek ali imeli prometno nezgodo, so vam že kdaj odvzeli vozniško dovoljenje, zakaj potrebujete vozniško dovoljenje (delo, družina, …) in podobno.

Predlog za vrnitev začasno odvzetega vozniškega dovoljenja

Predlog za vrnitev začasno odvzetega vozniškega dovoljenja (vozniski-izpit.com)

Zelo pomembno pa je, da ste v navajanju podatkov natančni, odkriti in pošteni. Najboljši nasvet pred pisanjem ugovora bi bil, da poiščete ustrezen obrazec, kakršnega boste našli na spletni strani vozniski-izpit.com, in s pomočjo le-tega pripravite tehten ugovor.

Želim zamenjati staro vozniško dovoljenje

Upravičenci za izdajo novega vozniškega dovoljenja so lahko le polnoletne osebe, ki z ustreznim zdravniškim spričevalom izkažejo telesno in duševno zmožnost vožnje vozil. Prav tako ne smejo biti v nobenem prometno prekrškovnem postopku, kar pomeni, da osebe, ki jim je bilo vozniško dovoljenje odvzeto, na upravni enoti ne morejo zahtevati novega.

Morda še niste vedeli, a obstaja skrajni rok za zamenjavo starih roza knjižic s plastičnimi, ki je postavljen na 19. 1. 2023. Seveda lahko staro vozniško dovoljenje zamenjate tudi prej, v primeru da je to obrabljeno ali poškodovano. Vsekakor pa boste morali zadostiti vsem prej naštetim zahtevam.

Previdno na cesti …

Čeprav smo danes pisali o tem, kako povrniti odvzeto vozniško dovoljenje, pa je potrebno v isti sapi dodati, da moramo biti na cesti skrajno previdni in odgovorni. Prehitra vožnja, vožnja pod vplivom alkohola in ostali nevarni podvigi ne sodijo na cesto. Takšni vozniki so namreč grožnja tako sebi kot tudi ostalim udeležencem v cestnem prometu.

Denarna kazen, odvzem vozniškega dovoljenja in morebitno ponovno opravljanje izpita so minimalni stroški in kazen v primerjavi s tem, da se nekdo na cesti poškoduje ali morda celo umre ter se nikoli več ne vrne v objem svoje družine. Zato na cesti zgolj po pameti, trezno, previdno in preudarno.

Za hitro deljenje prispevka s prijatelji ti bodo prav prišle spodnje ikone ...
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google
Share on email
Email