Zima prihaja – nataknite verige!

Zima se pri nas že nekaj časa vsako leto prične kar trikrat. Najprej takrat, ko se prične zimska sezona na cesti, ko nas po televiziji in radiu ves čas obveščajo, da je potrebno k najbližjemu vulkanizerju ali na avto servis in opraviti menjavo letnih za zimske pnevmatike. To je seveda nujno potrebno storiti, saj če vas po tem datumu na cesti zasačijo policisti in nimate pnevmatik z oznako M+S ali pravih zimskih, seveda tudi s primernim profilom in ne prestarih, boste plačali kazen. No, temu ni nujno tako, če imate s seboj v prtljažniku avtomobilske verige. Te vam lahko pomagajo prepričati policiste, da ste pripravljeni na zimske razmere in da se boste tudi v primeru hujšega sneženja lahko izkopali iz snega ter se varno pripeljali do cilja.

Vožnja po snegu

Po snegu vozite le z zimskimi gumami ali nameščenimi verigami.

Cestarji nas že od pričetka zimske sezone obveščajo, da so na to zimo zagotovo pripravljeni. Vsako leto v medijih poslušamo in beremo, koliko soli in peska za posipavanje je v pripravi, koliko delovnih vozil in strojev komaj čaka, da zopet zabrnijo, in koliko delavcev je v stanju pripravljenosti tudi takrat, ko mi še ali že spimo. In potem vsako leto ob prvem obilnejšem sneženju doživimo pravi prometni kolaps, krivi pa so šoferji tovornjakov iz vzhodne Evrope.

Potem pa nastopita še dve zimi…

Sedaj, ko so avtomobilske verige na varnem (withcar.si) v prtljažnem prostoru, pa je čas, da prideta tudi druga in tretja zima. Druga je koledarska in čeprav pride vsako leto, saj imamo vendar štiri letne čase, to še ne pomeni, da nas že takrat čaka sneg. Tako se vsako leto sprašujemo kdaj bo prvi sneg in sklepamo stave, ali bo božič letos bel ali ne. V resnici imate precej malo možnosti, da bi takšno stavo zadeli, kajti po statističnih podatkih je bilo do sedaj v 100 letih le 25 zasneženih božičnih dni. Torej raje stavite na najljubši nogometni klub in počakajte, da se prične prvo sneženje. In to je končno tista prava, tretja zima, tista zima, ki lahko pride pred prvo in drugo ali nekje vmes, in nas je včasih razveseljevala še dolgo v pomlad. Celo na prvomajski dan se je že zgodilo, da smo na delavske zabave hodili v zimskih čevljih in se na poti še malce kepali.

Snežne verige

Ste na pnevmatike svojega avtomobila že kdaj nameščali snežne verige?

Tudi takrat smo že poznali zimske verige, ki so do danes doživele že nekaj preobrazb, predvsem pa jih je enostavneje namestiti na kolo vozila. Obstaja sicer več različnih možnosti, vendar pa avtomobilske verige ohranjajo svoj originalni namen skozi čas, ključno pa je, da ne boste vi krivci za razbito pločevino in dolge zastoje na cestah, predvsem pa, da boste tudi tokrat živi in zdravi prišli domov.

Za hitro deljenje prispevka s prijatelji ti bodo prav prišle spodnje ikone ...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email