Prednosti in slabosti električnih avtomobilov

Za električne avtomobile bi lahko rekli, da so produkt prihodnosti. Proizvajalci električnih avtomobilov se namreč vse bolj zavedajo, da se lahko kaj hitro znajdemo v situaciji, ko bo prišlo do primanjkovanja nafte in njenih derivatov. V ta namen mnoga podjetja iščejo alternative in električni avtomobili so ena izmed njih. Odlikujejo jih številne pozitivne lastnosti, med katerimi je okoljevarstvenikom najbolj pomembna prav skrb za okolje, a jih po drugi strani močno skrbi, kam neki bi dali odpadne in izrabljene akumulatoje po pretečeni življenjski dobi.

Skrb zbujajoč je tudi podatek o porabi električne energije, pri čemer se poraja vprašanje, ali bi električno omrežje preneslo ogromno porabo energije, do katere bi prišlo, ko bi bilo na električno omrežje priključeno več deset tisoč avtomobilov. Mnogi strokovnjaki so tako prepričani, da električni avtomobili nikakor ne morejo biti alternativa sedanjim bencinskim ali dizelskim avtomobilov, hkrati pa se zavedajo, da nujno potrebujemo dobro in učinkovito alternativo in da so edino električni avtomobili tisti, ki so se bencinskim in dizelskim najbolj približali.

Najpomembnejše prednosti električnih avtomobilov so:

 • električni avtomobili so med vožnjo zelo tihi,
 • manjša poraba in manjši stroški prevoza (polnjenje je na nekaterih črpalkah brezplačno),
 • kratka čakalna vrsta pri ponjenju avtomobila (v primeru večjega števila električnih vozil bi se čakalna vrsta seveda povečala),
 • električni avtomobili svojim uporabnikom nudijo veliko udobja med vožnjo,
 • električni avtomobili ne obremenjujejo okolja,
 • pridobitev subvencije ob nakupu avtomobila.

Med slabostmi električnih avtomobilov pa najdemo:

 • življenjska doba akumulatorjev je omejena,
 • omejena je tudi razdalja, ki jo lahko električna vozila prevozijo z enim samim polnjenjem,
 • polnjenje akumulatorja traja bistveno dlje od tankanja goriva,
 • v primeru, da vam med vožnjo zmanjka elektrike, vam je prijatelj ali znanec ne more pripeljati,
 • električni avtomobili so nekoliko dražji.

Električni avtomobili so v večini stilsko oblikovani in izredno privlačni, a so trenutno namenjeni predvsem tistim, ki lahko sežejo nekoliko globlje v žep, ob tem pa imajo v bližini kakšno izmed polnilnic. Na podeželju je ponjenje akumulatorja mogoče samo na domačem dvorišču, kar pa zagotovo ni nekaj, kar bi kupce še kako pritegnilo. Načrti, ki so jih pred leti predstavljala podjetja so bili veliko bolj obetajoči, a se mnogi niso uresničili in avtomobilski proizvajalci do sedaj še niso uspeli na trg lansirati električnega avtomobila, ki bi uspel prepričati tudi najstrožje kritike. Vsekakor pa se moramo strinjati, da so električni avtomobili področje, o katerem bomo v prihodnje še veliko govorili.

Kakšno pa je vaše mnenje? Bomo v bližnji prihodnosti priča porastu električnih vozil?

Za hitro deljenje prispevka s prijatelji ti bodo prav prišle spodnje ikone ...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email