Se nakup električnega avtomobila splača?

Dejstvo, da prihajajo električni avtomobili, je neizbežno. In ne le, da prihajajo, pač pa so že prišli in so med nami. Elektrifikacija transporta je prava smer v zeleno prihodnost, kjer si želimo čistega zraka in vode tako zase kot za svoje zanamce. Obenem pa je vožnja na elektriko tudi cenejša.

Očitek, ki trenutno leti na električna vozila, je namenjen predvsem prekratkemu dosegu in dokaj kompliciranemu polnjenju baterije. Tudi na tem področju tehnologija dela velike korake naprej, zato je le še vprašanje let, kdaj bodo na voljo tudi cenovno ugodna električna vozila, ki bodo imela zadovoljiv doseg.

Odlična izbira za kratke razdalje

Če kaj, potem se električni avtomobil sijajno znajde na krajših razdaljah. To pomeni za prevoz na delo, v šolo ali po opravkih. V tem primeru odpade pogosto polnjenje baterije, polnilnice pa so na voljo že na kar nekaj lokacijah v mestih in na bencinskih črpalkah.

Vožnja električnega avta

Električni avto je odlična izbira predvsem za krajše razdalje.

Polnjenje baterije zaenkrat še vedno traja precej dlje kot točenje običajnega goriva, a v zameno za mnogo cenejšo in čistejšo vožnjo pač spijemo kavico na počivališču, medtem ko se baterija polni. Omeniti velja, da se pospešeno dela na razvoju ekspresnih polnilnic in baterij, ki bodo omogočale ta način polnjenja.

Prednosti električnega avtomobila

Električno vozilo prinaša kopico prednosti tako za nas kot za naravo in okolje. Najprej velja omeniti nične emisije, kar pomeni, da z uporabo električnega vozila skrbimo za čist zrak in zdravje ljudi. Električni avto je prav tako zelo tih, zato ne povzroča niti zvočnega onesnaženja.

Ker vozilo ne vsebuje drugih pomičnih sklopov, to pomeni manj možnosti za okvare, cenejši servis in več udobja. Električni motor ponuja izjemen pospešek, deluje pa popolnoma avtomatsko, brez prestavljanja. Vožnja je zelo poceni, avto pa lahko polnimo kar doma.

Slabosti električnega avtomobila

Ker pa imajo vse reči na tem svetu tako prednosti kot slabosti, je potrebno spregovoriti tudi o slednjih. Je zeleno ali ni? Dejstvo je, da proizvodnja baterij terja svoj okoljski davek, enako pa velja kasneje, ko se baterija iztroši. Tudi pridobivanje električne energije ni povsem nedolžno, čeprav se v tej smeri vse bolj obračamo k soncu in vetru.

Ena od večkrat očitanih slabosti električnih avtomobilov je doseg, ki še vedno ni takšen, da bi se lahko brez skrbi podali tudi na daljše potovanje. Polnilnic je na avtocestah seveda kar nekaj, a vendarle ne povsod, zato je potrebno potovanje načrtovati že v tem smislu. Še ena slabost pa se zagotovo tiče cene. Ta hip je nakup električnega avtomobila za večino še vedno predrag.

Kupiti električen avto?

Pred nakupom električnega avtomobila dobro razmislite o tem, koliko ga boste potrebovali, za kakšne razdalje in ali imate pri roki polnilno postajo. Ljudje, ki živijo v hiši in imajo za vozilo lastno garažo, to precej lažje izpeljejo. Tudi v urbanih mestih v Sloveniji je na voljo že kar nekaj polnilnic, ki pa morda ne bodo vedno proste.

Če potrebujete vozilo za kratke razdalje, denimo za prevoz otrok v šolo, pot v službo ali v trgovino, je lahko električni avtomobil pametna rešitev. Se pa seveda vse prične pri začetnih stroških. Pred nakupom se pozanimajte o možnosti eko kredita ali drugih subvencij, ki jih v te namene ponuja država.

Pozabite lahko na klasične servise, menjavo olja, filtra, jermenov, svečk in popravilo ali zamenjavo okvarjenega izpušnega sistema. Dejansko se pri električnem avtomobilu skorajda nima kaj pokvariti.

Za hitro deljenje prispevka s prijatelji ti bodo prav prišle spodnje ikone ...
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google
Share on email
Email