Mali in veliki avtoservis: kaj običajno vključujeta?

Avtomobil za gospodinjstvo pomeni kar velik strošek, a je v večini primerov nujen. Tako kot položnica za elektriko ali nakup hrane, je potrebno skrbeti tudi za avtomobil. Da bi se premaknil z mesta, pa ne bo dovolj le, da ima poln rezervoar goriva.

Biti mora tudi tehnično brezhiben. Za to poskrbi do neke mere voznik sam s tem, da ga redno vozi na servise. Navadno je potrebno opraviti mali servis enkrat letno, tistega večjega pa, ko je za njim določeno število prevoženih kilometrov oziroma po navodilih proizvajalca.

Kaj vključuje mali servis?

Za osnove vzdrževanja pri avtomobilu štejemo preverjanje tekočin:

  • nivo motornega olja,
  • tekočine za pranje stekel,
  • zavorna tekočina.

Za ta del poskrbi voznik sam in po potrebi dotoči ustrezno tekočino. Redno vzdrževanje vozila pa zajema še en pomemben del. To je mali servis, ki ga opravimo pri mehaniku, in sicer enkrat na leto ali po določenem številu prevoženih kilometrov, ki se razlikujejo od vozila do vozila.

Mali servis je opravljen dokaj hitro, vozilo je običajno na voljo vozniku še isti dan. Mehanik pri tem servisu zamenja motorno olje, oljni filter, filter zraka in preveri ostale premične dele na vozilu ter po potrebi opozori lastnika na iztrošene brisalce, zavorne ploščice in podobno.

Kaj vključuje veliki servis?

Veliki servis se na avtomobilu naredi, ko ima ta za seboj cca 100.000 prevoženih kilometrov. Nekateri prej, drugi kasneje, odvisno od modela avtomobila, moči motorja in seveda od navodil samega proizvajalca.

Tudi veliki servis zajema vse prej našteto v malem servisu, s pomembnimi dodatnimi zadevami. Pri velikem servisu se menja tudi zobati jermen, ki v nasprotnem primeru zaradi dotrajanosti poči, s čimer se lahko v popolnosti uniči motor vozila. Hkrati se zamenjajo napenjalci jermena, vodna črpalka, mikro jermen, zamenjajo se še svečke in olje v menjalniku.

Veliki servis zajema tudi nekoliko bolj konkreten pregled drugih delov avtomobila, ki se po potrebi zamenjajo, popravijo, pritrdijo. Jasno je, da veliki servis zajema precej več dela in materiala, čemur sledijo tudi stroški, a dodati je potrebno, da so lahko stroški zaradi okvare iz razloga dotrajanosti še precej višji.

Kako vedeti, kdaj na servis?

Če imate v vozilu servisno knjižico in se vozilo redno servisira, potem to sploh ne bo težava. Zgolj sledite zapisanim kilometrom in navodilom serviserja, ki bo vpisal tudi, za kdaj je predviden naslednji servis.

Kdaj na servis?

Sem ter tja preverite, kdaj bo potreben naslednji servis.

Načeloma ima danes sicer že večina vozil tudi vsaj osnoven računalnik, ki samodejno obvesti voznika, da se bliža čas za servis. Mali servis se običajno opravi na 10.000 prevoženih kilometrov ali enkrat letno. Odvisno od tega, kateri mejnik je na vrsti prej.

Medtem pa veliki servis pride na vrsto nekoliko kasneje. V primeru, da imate vozilo ves čas v svoji lasti, boste vedno vedeli, kdaj je pravi čas. Se pa zadeve nekoliko spremenijo ob nakupu rabljenega, ki ima na števcu že okrog 100.000 kilometrov, stanje servisov pa je morda nekoliko nejasno. V tem primeru se vedno priporoča opravljanje velikega servisa, saj si tako zagotovite mirne kilometre.

Za hitro deljenje prispevka s prijatelji ti bodo prav prišle spodnje ikone ...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email