Izbrati bencinski ali dizelski motor?

Ljudje si pogosto zastavljamo vprašanja, ki so povezana z življenjskimi odločitvami. Tako nas, ko kupujemo novo prevozno sredstvo, na primer zanima, ali naj izberemo bencinski ali dizelski motor. Da je odločitev lažja, je potrebno poznati kar nekaj dejstev. Če ste se tudi sami znašli pri vprašanju izbire bencinskega ali dizelskega motorja, vam bo današnji prispevek zagotovo v veliko pomoč.

Posebna pozornost pri nakupu avtomobila gre izbiri motorja. Izbrati ga moramo izključno glede na naše potrebe. To v praksi pomeni, da moramo vedeti, za kakšno vožnjo bomo uporabljali vozilo. Pri izbiri motorja moramo pretehtati tudi vse prednosti in slabosti, ki naj bi jih imel določeni motor.

Kdaj se odločiti za bencinski motor?

Za bencinski motor se je dobro odločiti, če kupujemo avtomobil, ki pripada nižjemu srednjemu ali srednjemu razredu, obenem pa z njim ne bomo prevozili več kot 20.000 kilometrov na leto. Za takšne motorje je namreč značilno, da se hitreje ogrejejo in pomenijo manjšo obrabo materialov.

Za bencinski motor je značilna tudi manjša glasnost, strokovnjaki pa prav tako pravijo, da motor na bencin lepše prede.

Kdaj se odločiti za dizelski motor?

Za dizelski motor je značilno, da je glasnejši od bencinskega. Obenem taka vrsta motorja pomeni tudi višje stroške vzdrževanja in registracije. Strokovnjaki dizelskih motorjev ne priporočajo za krajše vožnje in niti na primer za vožnje po mestu. Za doseganje delovne temperature namreč potrebujejo veliko več časa.

Dizelski motor se nam splača kupiti, če na leto prevozimo več kot 20000 kilometrov. Tudi v primeru, ko kupujemo večje karavane ali enoprostorna vozila, je dizelski motor primernejša izbira. Pri tem je pomemben pogoj, da se z avtomobilom ne bomo vozili samo po mestu, ker bi to lahko pomenilo tudi težave s filtrom trdih delcev.

Za hitro deljenje prispevka s prijatelji ti bodo prav prišle spodnje ikone ...
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email