Kako pripraviti avto na pomlad?

Lastniki svoje avtomobile jemljemo kot družinskega člana, kar je na nek način kar prav. Tudi zanj je potrebno redno skrbeti in ga vzdrževati, saj je konec koncev od tega odvisno, kako varno se bomo vozili naokrog. Ko po dolgi in hladni zimi pomislimo na pripravo avtomobila na pomlad, najprej pomislimo na zamenjavo pnevmatik.

Nikakor pa ne gre samo za to. Priprava avtomobila na pomlad zajema še nekaj drugih, ključnih korakov do brezhibnega vozila in manjših stroškov v prihodnosti. Najprej pa boste veliko dobrega storili za svoj avto, če ga boste temeljito očistili.

Pomladansko čiščenje avtomobila

Ko govorimo o čiščenju, najprej povejmo, zakaj je to spomladi še toliko bolj pomembno. Zima je bila dolga in mrzla. Ne le, da je bila pločevina umazana kot po navadi, umazanija je bila verjetno kar nekajkrat prikovana pod plastjo ledu ali snega. Potem pa je tu še sol. Ta je velika sovražnica kovine in rada obtiči na najbolj nedostopnih mestih, katerih pa je na avtomobilu kar nekaj.

Če boste avtomobil prali doma na dvorišču, boste za temeljito čiščenje zunanjosti avtomobila potrebovali tudi visokotlačni čistilec. Če tega nimate, vam vsekakor priporočamo, da vsaj prvo pranje po dolgi zimi opravite v kateri izmed profesionalnih avtopralnic. Tam bodo lahko poskrbeli tudi za pranje podvozja in notranje strani blatnikov, kjer se je zadržalo največ umazanije in soli.

Zamenjava pnevmatik

Pomlad je vsekakor čas, ko je potrebno zimske pnevmatike zamenjati z letnimi. Nekateri vozniki sicer tudi v tem obdobju vozijo z zimskimi, kar pa jim seveda povečuje stroške, pa tudi vožnja ni povsem enaka. Zimske gume so mehkejše in imajo več profila, kar pomeni, da so pri višjih hitrostih glasnejše in se hitreje obrabljajo, ob tem pa je večja tudi poraba goriva.

Menjava pnevmatik

Menjava pnevmatik pred 15. novembrom in 15. marcem

Ironično, ti vozniki vozijo na zimskih pnevmatikah tudi v toplejšem delu leta prav zato, da bi prihranili zaradi nakupa novih letnih pnevmatik, a se na žalost vse skupaj še prehitro vrne. Najboljša opcija je vsekakor imeti tako letne kot zimske pnevmatike in jih zamenjati, ko za to pride čas.

Notranje čiščenje

V zimskem času ste s čevlji in škornji v vozilo nanesli kar nekaj umazanije, morda celo blata in vsekakor soli. Verjetno je v avtomobilu tudi kaj »krame«. Odeje, lopata, pripomočki za strganje ledu, metlice in še kaj. Pospravite prtljažnik, saj nepotrebne dodatne teže vsekakor ne potrebujete, prav pa vam bo prišlo tudi nekaj več prostora za shranjevanje.

Preverite tudi: Kako očistiti notranjost avtomobila?

Brisalci

Če kateri od delov avtomobila še posebej trpi v zimskem času, so to vsekakor brisalci. Določen čas so pod hudimi obremenitvami, saj nanje pritiska težak sneg. Potem je tu še okovanost v led in naša nepotrpežljivost, ko jih zaženemo, ne da bi prej preverili, ali so prosti. En del tega preverjanja naj bo brezhibno delovanje ob vklopu, drugi del pa pregled samih metlic oziroma gumice, ki čisti steklo.

Brisalci za avto

Ne pozabite na pregled in čiščenje (ali menjavo) brisalcev

Te ob konstantnih temperaturnih spremembah, vremenskih vplivih in drgnjenju po steklu v nekem trenutku izgubijo prožnost ali pa se potrgajo. Trde gumice nase opozorijo s predirljivim škripanjem med brisanjem in s puščanjem neočiščene površine za seboj.

Preden se odpravite na cesto

Če pnevmatik niste menjali pri vulkanizerju, ker imate drug komplet na svojih platiščih, vsekakor preverite tlak v njih. Med stanjem in zaradi velikih nihanj v temperaturi zunaj seveda pride do nekaj izgube tlaka. Preverite tudi vse luči. Zdaj ko niso več pod slojem umazanije ali ledu, boste hitro opazili, ali vse deluje kot mora.

Preglejte tudi tiste na registrskih tablicah, vklopite smernike in se sprehodite okoli vozila. Ne pozabite na gumb za vse štiri utripalke. Kar še radi pozabimo, je luč, ki posveti pri vzvratni vožnji. Bližajo se lepši in toplejši dnevi, zato preizkusite tudi klimatsko napravo. Če se vam bo zazdelo, da ne deluje, kot bi morala, boste morda potrebovali polnjenje s hladilnim plinom.

Za hitro deljenje prispevka s prijatelji ti bodo prav prišle spodnje ikone ...
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google
Share on email
Email